Описание
WHITE SAND бяло вино от Широка Мелнишка лоза, 2018
White sand e направено по технологията „blanc de noir”, т.е бяло вино от червен сорт. Гроздето се бере рано сутрин в касетки от 10 кг. Оставя се за една нощ в хладно помещение (5℃). На сутринта целите гроздове се пресуват в пневматична преса с максимално налягана 0,8 бара. Гроздовият сок се избиствя само чрез ниска температура. Ферментацията протича при 16℃ в продължение на две седмици. След това в период от два месеца се извършва ежедневен батонаж. През февруари след Трифон Зарезан, бутилираме виното без никакви избистрящи продукти.
White Sand се характерира с интензивен аромат с отличителни нотки на бели цветя, авокадо, пикантни нотки на бял пипер и масло. Сухо, но сочно вино със средно тяло и добре балансирана свежест.
Чудесен избор за начало на вечерта или в съчетание с тапаси или леки салати.
ROSASPINA Розе от Санджовезе
Санджовезето е набрано рано сутринта от по-хладните склонове на нашите лозови масиви край село Левуново. Касетките с грозде прекарват една нощ на 8℃.
На следващата сутрин целите гроздове се пресоват с ниско налягане в пневматични преси БЕЗ НИКАКВИ ДОБАВКИ НА СУЛФИТИ.
Прави се бистрене чрез охлаждане за един ден. След това ферментацията започва и продължава 25 дни на 16℃.
След края на ферментацията виното престоява с фините утайки в продължение на 3 месеца като се прави ежедневен батонаж.
Виното се характеризира с блед цвят сьомга, с впечатляващ средноинтензивен букет от флорални и плодови аромати. Долавят се виолетка и бяла праскова. Тялото е средно и обло с много приятен соленоват финал.
SANSI Сира и Санжовезе
Балансиран бленд от Сира и Санжовезе (50/50), набрани в перфектна зрялост, както по отношение на захарите, така и по отншение на фенолите с цел да се постигне комбинация от меки танини и мощен плодов вкус.
Прилага се студена мацерация преди ферментацията за 7 дни. След ферментацията се прилага отново мацерация за 2 седмици, а малолактичната протича в иноксови съдове.
SANSI е направено изцяло без десег с дъб с цел да се запазят естествените плодови аромати в гроздето. Виното е чудесно начало на вечерта. Цветът е пурпурен и плътен. Ароматът е интензивен и комбинира плодови и флорални нотки. Средно тяло с меки и обли танини.
Удоволствие е да споделяме това вино с хората, които обичаме.
MELNISHKI CEPAGE Мелник 55 и Мелнишки рубин
Нашето най-добро грозде от Мелник 55 и Мелнишки рубин е набрано заедно от лозята със скалисти почви край с. Капатово. Двата сорта ферментират заедно като класически сепаж. Мацерацията е в продължение на 3 седмици. Малолактичната ферментация протича докато гроздовият сок е още с джибрите. Отлежава 6 месеца във френски бъчви второ зареждане.
Виното има плътен рубинен цвят. Ароматът е интензивен, преобладават черни дребни плодове, подправки, кафе и шоколад. Танините са мощни и заоблени, вкусът е наситен, а финалът дълъг.
Това вино отлично представя тероара на левия бряг на река Струма.
Комбинира се добре с месо и сирена.