вината на черно море

Розе от реколта 2015 на ЗЛАТЕН РОЖЕН стигна до престижното второ място в своята категория на тазгодишното издание на авторитетния “III Черноморски винен форум” в Сочи

“Сира 2014” на винарска изба ЗЛАТЕН РОЖЕН бе избрано за най-добро вино от България, а Розе – реколта 2015, се класира на призовото второ място в своята категория в тазгодишното издание на конкурса “Вината на Черно море 2016”, проведен по време на “III Черноморски винен форум” (III Black Sea Winemaking Forum) през месец юни тази година в Сочи, Русия. Black Sea Winemaking Forum се провежда под патронажа на OIV (International Organization of Vine and Wine) и се радва на изключително висок интерес от страна на международни търговци, експерти и журналисти.

„Сира 2014” на ЗЛАТЕН РОЖЕН успя да събере в категорията “Червени вина – реколти до 2014 г.” фантастичните 88 точки по 100-точковата система за оценка на Международния съюз на енолозите, а “Каберне Совиньон и Мерло 2014” го последва няколко позиции по-надолу в класирането с 85,5 от възможни 100 точки. За номинация и награда двете червени вина се състезаваха в силна конкуренция с още 54 винопроизводители от Черноморския регион. Получената номинация от авторитетното жури е доказателство за безспорно високото качество на червените серии вина на ЗЛАТЕН РОЖЕН, в чиито експресивни аромати и цветове се отразява цялата красота и енергия на българската земя.

За Форума:

Третото издание на “Черноморския винен форум” в Сочи събра над 150 производители, дистрибутори, енолози и сомелиери от 10 страни от Черноморския басейн, сред които 9 от страните от ОИСР (Организация за Черноморско икономическо сътрудничество) – Русия, България, Румъния, Сърбия, Грузия, Молдова, Армения, Азербайджан и Гърция. Във фокуса на форума бяха механизмите за международно сътрудничество в сектора, прилагането на иновативни маркетингови стратегии и новите тенденции в развитието на винения туризъм.

Събитието бе придружено от богата съпътстваща програма с конференция, изложения, презентации и майсторски класове. Особеност при регионалния характер на форума е фактът, че държавите-участнички са обединени не само по климатичен и географски принцип, но споделят и сходни културни ценности и исторически обусловено приятелско отношение един към друг, както и уважение към сходните обичаи, свързани с производството и консумацията на вино.