Във връзка с предстоящото откриване на Музей за ретро автомобили на винарна Златен Рожен, ще ви запознаем по-отблизо и с някои от бижутата, които ще предизвикат вашия интерес наред с доброто вино. На първо място съвсем заслужено сме избрали и „най-мъдрият“ от всички експонати, а именно една от колите, които успяват наистина да преобърнат представата на хората за лек автомобил, а именно забележителната класика от Форд Модел Т.

Всъщност преди да основе своята компания Хенри Форд започва работа като инженер в Edison Illuminating Company в Детройт през 1891 г. и само 2 години след това става главен инженер, а самият Томас Едисън става негов наставник и приятел за цял живот.

Хенри Форд успешно тества първият си двигател в навечерието на Коледа през 1893 г. с помощта на съпругата си Клара. Двигателят работи само 30 секунди, но това е достатъчно дълго, за да се потвърди, че той е на прав път.

Моделът T е произвеждан от Ford Motor Company в периода от 1908 до 1927 г., това е първият опит да се направи кола, която масата хора наистина биха могли да си купят. Тя става толкова популярна, че мнозинството от американците я притежавали и това до голяма степен подпомогнало развитието на селските райони да станат по-свързани с останалата част от страната.

Ето и 6-те впечатляващи факта за Форд Модел Т:

1. Модел T има монтиран отпред четирицилиндров редови двигател, произвеждащ 20 к.с. (15 kW), който развива максимална скорост от 68 km/h (42 mph).

2. Между 1913 и 1927 г. заводите на Форд произвеждат повече от 15 милиона модела T. През първата година производството на Модел Т достигна 10 660, счупвайки всички рекорди за индустрията. Общо 15 456 868 са произведени от Ford Motor Company. Най-високото дневно производство в историята на компанията е достигнато на 31 октомври 1925 г., когато са произведени 9109 модела T. Последният модел T слиза от поточната линия на 26 май 1927 г.

3. Базовият модел навремето струвал $290 – без включените екстри. Но елегантните артикули: като гумени шумозаглушители на капака, сандъци с инструменти, екипировка за кърпене на гуми, закопчаващи се фарове на таблото и ваза за цветя, можело значително да оскъпят покупката.

4. Смята се, че около 100 000 бройки от Модел Т все още се движат по пътищата на света. А двигатели от модел Т могат да бъдат намерени работещи с електрически триони в някои горски райони на САЩ.

5. През 1913 г. е построена нова фабрика от 60 акра в Highland Park за производството на Модел Т, там Хенри Форд инсталира първата движеща се поточна линия за масово производство на цял автомобил. Неговата иновация успяла да намали времето, необходимо за построяването на автомобил от повече от 12 часа на 1 час и 33 минути.

6. До 1918 г. половината от всички автомобили в САЩ са били модел T. В автобиографията си Форд казва, че съобщил на мениджърския си екип, че: „Всеки клиент може да има кола, боядисана във всеки цвят, който иска, стига да е черна.“

Модел Т може да бъде видян и сега от посетителите на винарска изба Златен Рожен. Първото му представяне беше на Divino.Taste 2021, където очарова публиката с безупречния си вид и елегантност.

Очаквайте още подобни статии, с които ще ви представяме автомобилните съкровища, които скоро ще може да видите в Музея за класически ретро автомобили в село Капатово (Мелнишко).