Изпратихме 3 вина на Concours Mondial de Bruxelles и получихме три медала! И то какви! Два златни и един голям златен медал!
Тези мечтани и престижени отличия получиха вината ни, но поздравленията са за целия ни сплотен екип, който работи с много любов и знания на лозята и във винарната, начело с главния енолог Димитър Петков!

Тази година пътуващият конкурс за вино Concours Mondial de Bruxelles се проведе в гр. Пореч в Хърватска от 12 до 14 май 2023 г. Всички вина са оценени на сляпо от група експерти от винарската индустрия – купувачи, журналисти, търговци на вино, винопроизводители… – внимателно подбрани от Concours Mondial de Bruxelles и представляващи 45 националности. По-малко от 30 % от включените вина са наградени с отличия.

Трите вина на Златен Рожен, изпратени за оценка на конкурса, получиха златени медали, единият от които Голям златен – Grand Golden Medal.

Ето кои са те:

Сандански мискет Parallel 41 2022 – виното, което правим вече 12 години в търсене на съвършенството на местния сорт в условията на нашия тероар.

Каберне фран Parallel 41 2019. Дебютът на това вино се увенча с поредица от отличия. Поредното е на световно ниво!

И най-високия трофей (Grand Gold Medal) получи Каберне совиньон Exclusive lot 2017.  Търпеливо го изчакахме да разгърне потенциала си и то се представи блестящо на “световното по вино”.

Ето защо тази награда е толкова значима за нас:

  • само 87 от общо близо 7500 вина от цял свят са получили Grand Gold Medal;
  • Каберне совиньон Exclusive lot 2017 е едно от 3-те български вина получили Grand Gold Medal;
  • получилите златен медал (Gold Medal) са 1124 от общо 7500 вина.

Повече за конкурса вижте на concoursmondial.com

Линкове към медалистите:

Zlaten Rozhen 41° Parallel Sandanski Misket 2022

Zlaten Rozhen 41° Parallel Cabernet Franc 2019

Exclusive Lot Cabernet Sauvignon 2017