Едва ли има човек, който да е посетил Мелник и да не се е отбил до Роженския манастир. Сгушен в югозападните склонове на Пирин, само на няколко километра североизточно от Мелник, Роженският манастир „Рождество Богородично“ е обявен за паметник на културата с национално значение през 1973 г. Намира се само на километър от едноименното село Рожен. Освен, че е най-големият в пиринския край и един от най-запазените средновековни манастири,  местоположението му разкрива невероятна природна гледка, която привлича туристи от България и чужбина. На югозапад се простира планина Славянка, на североизток се белеят снежните върхове на Пирин, а пред тях са причудливите форми на мелнишките пясъчни стени.

Именно този манастир привлича преди години собствениците на Златен Рожен да посетят този край и впоследствие да се свържат така силно емоционално с него.

рожен културно наследствоПрез 2020 винарска изба Златен Рожен отбеляза своя 10 годишен юбилей.

10 години за една винарска изба не са много, но са значителна част за един човешки живот, обвързан с виното. За да направят своя празник още по-специален, запомнящ се и с послание, собствениците на Златен Рожен, съвместно с The Wine Inside, създадоха инициативата “Културно наследство”, давайки това име на изключително лимитирана серия вино. 300 бутилки, които намират своя втори дом в Роженския манастир. Там, виното от сорта каберне фран, от реколта 2020 г, от собствените лозя на избата, след кратко съзряване в бъчва, вече 3 месеца отлежава в бутилки, запечатани с восък в светата обител. Всички бутилки от серията “Културно наследство” ще дарим на винолюбители и ценители, като благодарност за направено от тяхна страна дарение към  “Рождество Богородично”. Именно тези дарения ще спомогнат за реставрацията и консервацията на безценните стенописи на манастира.

Традициите във винопроизводството в голяма степен са се съхранили през вековете именно благодарение на манастирите. Монасите са първите винари, които започват да съхраняват вино в манастирските подземия, давайки началото на първите винарски изби. Днес ние се връщаме в миналото и оставяме нашите бутилки в светата обител, за да засвидетелстваме по символичен начин неговата вековна и дълбоко вкоренена връзка с християнството.

Ние вярваме, че всеки един от нас носи отговорност за опазването и съхраняването на материалното, нематериалното и духовно културно наследство и Ви каним да се присъедините към нашата инициатива “Културно наследство”.

Освен притежател на една от ръчно номерираните бутилки, отлежавали в манастира, всеки дарител ще получи и Дарителска грамота, подписана от игумена на Роженския манастир „Св. Рождество Богородично“ архимандрит Епифаний и собствениците на изба „Златен Рожен“.

Може да се включите в инициативата „Културно наследство“ по два начина.

Единият е като направите дарение към Роженския манастир (вижте данните по-долу) и ни изпратите копие на платежното на имейл: winery@zlatenrozhen.bg, както и данните за доставка (име, телефон, адрес за доставка или офис на Еконт).

Вторият вариант е да посетите винарната ни в село Капатово, откъдето може да си вземете на момента бутилката вино и Дарителската грамота след направеното дарение на място.

И в двата случая пълната стойност от покупката на виното ще бъде дарена на Роженския манастир.

Минималната стойност, срещу която може да се сдобиете с първото вино, отлежало в манастир, е 50 лв.

Банкова сметка:
IBAN: BG83STSA93000014806034
BIC: STSABGSF
Св. Неврокопска Митрополия – Ц-ни настоятелства
Партида 561, Роженски манастир
Основание: „Културно наследство“ – възстановяване на стенописите

При възникнали въпроси, моля изпратете ни съобщение през нашата фейсбук страница или на winery@zlatenrozhen.bg

вино роженски манастир
вино рожен манастир