Призът “Млад енолог на годината” УС на Съюза на енолозите в България реши да даде на един колега, който въпреки младостта си вече е правил вино както в Северна, така и в Южна България и познава доста от тероарите на страната ни. По настоящем е енолог във винарска изба Златен Рожен, където вече твори запомнящи се вина, доста от които от местни за региона сортове.
С тези думи на празника на лозарите и винарите, нашият млад технолог получи заслужено признание.
Кирил Иванов е част от нашия екип от 2020, но упражнява професията си от 2014 г. Родом от село Зверино, Врачанско, Кирил завършва средното си образование като готвач в София. По време на специализация по готварство във Франция, Испания и Италия, се запалва искрата по виното, срещайки се с кулинарната, но и с винена култура на тези страни. Решава да задълбочи познанията си във виното и следва “Технология на виното и пивото” в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Любимото му вино от портфолиото на Златен Рожен е Каберне Фран, защото има афинитет към сорта и от преди, но счита, че тук, особено в мелнишкия край, той ще развие своя потенциал. “От Каберне фран стават елегантни вина, които карат съзнанието ти да работи” споделя Кирил за любимия сорт. Не по-малко го вълнуват и местните сортове и търси нови, по-модерни изяви на мелнишките вина. Въпреки че портфолиото на винарната и обемите се увеличават, Кирил намира време и да споделя част от опита си с гостите на винарната. В специалните ВИП пакети, именно той ще ви съпровожда в дегустацията от бъчви на едни от най-добрите вина на Златен Рожен.