За първи път за музей за автомобили ветерани в България се заговаря след първото международно рали „Златни пясъци“ през 1970 г. През следващите 4 години няколко пъти това се „коментира“ на страниците на в. „Авто-Мото“ и след това коментари и идеи по темата се срещат отново през годините в изданието. След 1986 г. тази тема започва да се лансира, коментира и поставя пред държавни институции и медии от частни лица.

През 1994 г. БАК Ретро чрез Несим Ниньо и Стефка Минчева организира среща в Министерство на културата на тема „Музей на автомобилната техника“. Ясно е било, че площите и структурата на Национален политехнически музей са недостатъчни и нефункционални. Така се стига до разговори с „отговорни господа“ от Музея на София. В тези и следващи разговори са спрягани и обсъждани няколко сгради, но без резултат.

Музеят на МОТО-ПФОЕ е открит на 14 май 1998 г. и е първата частна музейна експозиция в България. Тя по-скоро е кът отколкото музей.

През 1999 г. по темата за национален автомобилен музей, Дончо Дончев организира в Пловдив кръгла маса под надслов „Автомобилът в Пловдив през ХХ век“. Провежда се на територията на панаирното градче. В това събитие участват: Директорът на „Държавен архив – Пловдив“ – Недялка Петрова, уредникът на „Исторически музей Пловдив“ – Радка Банялиева, представители на частни клубове и дружества.

През 2008 г. на територията на Бург Ауто ООД в Бургас, по идея на един от директорите му Красимир Янков, се оформя ретро автомобилна експозиция. Тя по-скоро е кът, отколкото музей, но е едно успешно начинание към онзи момент.

През месец ноември 2010 г. и.д. кмет на град Пловдив – Александър Долев прави изявление, че първият в страната музей за ретро автомобили може да бъде открит напролет в Пловдив. Идеята естествено е на Дончо Дончев. Направени са огледи на общински терени в район Тракия и се прави опит на 25 ноември това предложение да бъде разгледано на сесия на общинския съвет. За съжаление и този проект остава без развитие.

Идея за музей има и Любен Хаджикостов, изказана през 2011 г. на страниците на сп. „Автокласика“.

През март месец 2012 г. финансовият министър Дянков има идеята да вземе ретро автомобилите от гаража на НСО за организирането на музейна експозиция в царската резиденция в Кричим. Но това не се осъществява.

През 2013 г. идеята за музей на двама големи колекционери в България – Тодор Деляков и Иван Чобанов, започва да придобива реални измерения. Това е единствения „музей“ за исторически превозни средства в България, към онзи момент, който напредва толкова много – архитектурният му проект е изцяло направен. За съжаление все още е само на хартия.

През 2015 г. на дата, знакова за десетилетията, на които е посветен – Денят на труда 1 май, във Варна отваря официално врати уникалният за България „Ретро Музей“. Музей „Автомобилите на социализма“ в град Пещера отваря врати на емблематичната дата 09.09.2016 г. Ретро Ауто – Хасково е първият и единствен в България шоурум за ретро автомобили, с обществен достъп и с вход свободен. Открит е на 6 май 2016 г.

През всичките тези години в България съществуват няколко официални, държавни, музейни експозиции отделящи място на пътно транспортна техника. Националният военноисторически музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната. „Музей на селскостопанската техника“ в земеделското училище в гр. Добрич (Професионална гимназия по аграрно стопанство). „Музеят на военно-транспортната техника в България“ във Враца, в поделение 24310 на Сухопътни войски. „Музея за въоръжение и техника във Военно формирование 24480“ в Ловеч. Завод Балкан – Ловеч е един от символите на родното автомобило и мотоциклетостроене, събрани в сбирката на един малко известен музей – тази на заводския музей МК БАЛКАН в град Ловеч.

А днес? Днес музеят за ретро автомобили в с. Капатово се подготвя да отвори врати. Той се намира до винарска изба „Златен Рожен“ и се разпростира на площ от 660 кв. м. Първоначалната експозиция, която включва 28 автомобила и 20 мотоциклета, ще може да се види от сряда до неделя между 10 и 18 часа. Освен автомобили от нашата колекция ще предоставим възможност и на други собственици да изложат своите колекции пред ценителите на ретро автомобили. Ще се радваме музеят за ретро автомобили да бъде място за споделяне на информация и знания. Посетителите ще имат възможност и за тестдрайв, за да почувстват характера и лукса на тези коли.

Официалното откриване ще бъде на 15 октомври 2022 година с програма, включваща ретро рали, и в присъствието на колекционери от България и региона, Гърция и Сърбия. Ще бъде реализирано единствения по рода си „Класик кар тур“, съчетаващ вино, спа и ретро коли. Инициативата се реализира с любезното съдействие на община Сандански, винарска изба „Златен рожен“, СПА хотел Спартак, Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански, както и на местния авто мото клуб Класик.

Гостите на гр. Сандански ще могат да се насладят на удивителни автомобили от 14 октомври, когато участниците в „Класик кар тур“ ще подредят своите ретро возила в центъра на СПА курорта. В 11 часа на 15 октомври колите ще тръгнат към село Капатово за откриването на музея. Вижте картата на маршрута и изберете локацията, от която да се насладите на това уникално авто ретро шествие.