роженски манастирРоженският манастир е един от знаковите и най-забележителни християнски обители в България.

Разположен е в югозападните склонове на Пирин, на няколко километра североизточно от Мелник. На негово име е кръстено и съседното село Рожен.

Най-ранните данни за неговото съществуване са от 13-ти век. Манастирът се разширява през 16-ти век, когато към него са построени южно манастирско крило и главната църква. След пожар през втората половина на 17-ти век манастирът изпада в тежко положение. Успява да се възстанови с помощ на богати българи от цялата страна, но век по-късно губи своята самостоятелност, поради финансови затруднения. Превръща се в метох на Иверския манастир – третият по значимост от двадесетте манастира на полуостров Света гора (Атон), Гърция.

След 1912 България отново си връща собствеността на Роженския манастир с решения на Арбитражния съд в Хага.

Гръцкият период на манастира остава една значима следа. По традиция манастирът „майка“ подарява копие на своята чудотворна икона. В случая това е иконата на Св. Богородица Портаитиса или на български – Вратарница. Оригиналната икона е охранявала портите на Ивирон и оттам епитета Портаитиса. За разлика от други копия на иконата, направеното за Роженския манастир е от светено желязо и е обкръжено от десет малки композиции, изобразяващи лековитите ѝ чудеса.

Всяка година на 7-ми септември вярващи от цялата страна и чужбина принасят своите дарове пред иконата и пренощуват в храма за здраве. На 8-ми септември – Малка Богородица е храмовия празник на манастира. Извършва се литийно шествие с чудотворната икона, благославяне на манастирския курбан и раздаването му за здраве.

Роженският манастир заема важно място и в личната история на семейство Осиковски, собственици на Винарска изба Златен Рожен.

Той е причината, поради която Теодор Осиковски посещава Мелнишкия край за пръв път, за да бъде кръстен. Години по-късно се връща вече с друга цел. Купува на търг старото читалище и го превръщат в бутиков хотел с 13 стаи и 1 апартамент. Хотел Златен Рожен е разположен само на 800 метра от Роженския манастир.