тапи за виноАко често отваряте бутилка вино, вероятно вече сте се срещали с всички видове тапи – от класическите коркови до елегантните стъклени. А знаете ли, че вече има и тапи от захарна тръстика? Ще ви разкажем и за тях, но нека да започнем с двата най-разпространени типа, които често биват сравнявани – корковата тапа и винтовата капачка.

Корковата тапа се прави от кората на корковото дърво, което се среща в Португалия. Често винолюбителите събират тези тапи и от тях си правят различни декорации. Ако имате подръка обърнете внимание на разликата между тях. Някои са по-дълги – с тях обикновено се затварят вината предназначени за по-продължително отлежаване, за да може да осигурят по-добра защита от оксидация при дългия живот на виното в бутилката. Вината в по-ниския клас, които са затворени с коркови тапи обикновено са с т.нар. компресиран корк.

Порестата структура на корка позволява вината едновременно да бъдат затворени добре, но и да получават минимално проникване на кислород в бутилката, което спомага за развитието на по-комплексни аромати. За привържениците на традиционния стил тези тапи носят наслада от отварянето на бутилката – акт, към който любителите на виното подхождат с вълнение. С това обаче позитивите на корка се изчерпват. Основният проблем при този тип затваряне е опасността от засягане на виното с бактерия Трихлороанизол (Thrichloroanisole), която засяга корковата дървесина. Въпреки усилията, все още 5% от вината имат този проблем. Виното в контакт с такава тапа придобива неприятен мирис на мокър картон и практически вече не става за консумация.

Най-разпространената алтернатива на корка е винтовата капачка. Тя има няколко предимства. По-евтина е и не оскъпява допълнително крайната цена на виното. Не е за подценяване и практичният й елемент – за нея не е необходимо да имаме тирбушон. С такава бутилка няма да имаме грижи, ако сме на пикник, на плажа или на гости и нямаме подръка тирбушон. При нея също така няма опасност да попаднем на вино с „дефекта на тапата“. Вината с такова затваряне са обикновено предназначени за по-бърза консумация, но вече доста примери (от новия свят) показват, че вина с винт, също могат да отлежат добре. Ако нямате предразсъдъци към този вид тапи, сигурно вече сте отваряли доста бели, розета, по-свежи и леки червени, затворени с тях.

В Златен Рожен търсихме алтернатива на корковата тапа за високия ни клас лимитирани вина, с която едновременно да запазим микрооксидацията и традиционното усещане за отваряне на вината, но и да сведем до нула риска от „дефект на тапата“. С тези критерии стигнахме до решението – тапа от захарна тръстика. Тапите от този материал могат да се използват за вина, които са с потенциал за дълго отлежаване в бутилка. Друго предимство на тази тапа е и по-лесното отваряне и поставяне наново на тапата (в случай, че искате да съхраните останалото вино за другия ден).
Освен всичко изброено, производителят на този вид тапи твърдят, че те имат по-малък въглероден отпечатък, т.е. производството им е по-екологично и може да се рециклират.

С този вид тапи са затворени вината от серията Exclusive lot.

За другите ни две серии – Zlaten Rozhen и Family Reserve, избрахме винтови капачки от висок клас.

Ако желаете да учите за вино, включете се в нашия винен клуб и няма да пропуснете следващите любопитни статии. Всеки нов член получава 10% ОТСТЪПКА при първа поръчка (важи за всички вина с изключение на тези в промоция).

Абонамент за нашия Винен клуб: