сорт грозде санджовезеСортът Санджовезе е един от емблематичните за Италия и по-специално за Тоскана, централна Италия. Преди около 20 години навлиза и в България, основно в долната част на Долината на Струма. Причината за това е сходството в климатичните условия на двата региона, както и експериментаторския дух на някои от първите лозаро-винари, които го засаждат в Мелнишкия край. Златен Рожен притежава едни от най-старите лозя със Санджовезе в България, които се намират край село Левуново на 10 км от винарната в село Капатово.

От Санджовезе се получават вина с висока киселинност и съдържание на танини. Обикновено вината са с по-блед цвят, но нека това не ви заблуждава. На небцето структурата е стегната, а танините обикновено имат нужда от време, за да се смекчат. Сортът има афинитет към дъба, затова често вината отлежават в бъчви, за да разгърнат още по-комплексен и интригуващ аромат и вкус. На нос преобладават червените плодове (по-специално вишна) и землистите тонове.

Санджовезето е синоним на Тоскана, като най-добрите примери се откриват в апелациите Chianti, Brunello di Montalchino, Vino Nobile di Montepulchiano. Извън Италия заема площи и в САЩ, Аржентина, Австралия, Чили, Румъния и както споменахме вече, и в България.

Санджовезето е сорт чувствителен на тероара (подобно на пино ноара и шардонето) и можем да срещнем значително различни по стил вина от този сорт. Те варират между плодовия характер на виното и неговите отличителни землисти тонове. При вината от Новия свят стилът е по-плодов, а при класическото италианско санджовезе преобладават рустикалните и подправкови аромати (кожа, риган, мащерка, изсушени листа на роза).

В Златен Рожен може да откриете санджовезето в две вина от серията Family Reserve – розе Rosaspina от 100% санджовезе и червено вино SANSI, където си партнира със сорта Сира.

Повече за стила на двете вина може да прочетете тук:

Ако желаете да учите за вино, включете се в нашия винен клуб и няма да пропуснете следващите любопитни статии. Всеки нов член получава 10% ОТСТЪПКА при първа поръчка (важи за всички вина с изключение на тези в промоция).

Абонамент за нашия Винен клуб: