сортове долината на струмаДолината на Струма предлага уникални условия за развитие на лозаро-винарство. За славата на мелнишкото вино има сведения от стари времена. Не случайно днес района около Сандански, Петрич и Мелник е един от най-динамично развиващите се по отношение на винопроизводство и винен туризъм.

Освен тероарът на този регион, това което привлича винолюбителите и инвеститорите са и местните винени сортове.

Всички може би сте чували за легендите за мелнишкото вино – как било толкова гъсто и тъмно, че се носело в кожени мехове.  Но дали днес митовете имат общо с реалността и съвременните методи за правене на вино, ще разберем в следващите редове.

 

Широка мелнишка лоза

Започваме с най-стария местен сорт  – широка мелнишка лоза. Нарича се така заради характерните си големи листа. По тази причина в региона го наричат още „слонски уши“. Сортът има няколко специфични черти, които не му позволяват да се развива извън пределите на Мелнишкия край. Не е студоустойчив и бива благоприятстван от умерените зими в региона, за което благоприятства Средиземноморието.  Друга особеност е факта, че широка мелнишка лоза е изключително късно зреещ сорт. Гроздоберът е в средата на октомври, а понякога и по-късно. Изисква обща температурна сума от над 4000℃, за да узрее. За сравнение в района на Бордо общата температурна сума е около  1500 ℃. Ако годината е топла през целия вегетативен период и гроздето узрее достатъчно се постига добра захарност като същевременно се запазват и високи киселини. Именно тази добра свежест (киселинност), която съхранява широката мелнишка лоза, дори и виреейки в най-топлия регион на България, прави сорта подходящ за направата на розета и дори бели и пенливи вина.

В миналото се е смятало, че „широката“, както я наричат накратко местните, е подходящ сорт за направата на плътни червени вина. Но съвременният прочит и модерни винарски практики развенчават този мит. Сортът дава по-скоро вина със среден интензитет на цвета, нюансът варира от пурпурен до рубинен, тялото също е средно.

Сортът се характеризира с аромат на диви дребни плодове, ягоди и череши. В зависимост от отлежаването и приложената винификация могат да се усетят и аромати като тютюн, мъх и подправки.

 

Мелник 55

Несигурността, която витае около късния гроздобер на стария местен сорт е накарала учените в Опитната станция на Сандански да направят нов сорт. Заданието е било той да носи характера на широката мелнишка лоза, но да узрява навреме. Така през 60-те години на миналия век се ражда Мелник 55, познат и като ранна мелнишка лоза. Получен е от кръстоската на широката мелнишка лоза с още три френски сорта. Днес много по-често бихме срещнали лозя от Мелник 55, заради по-предсказуемия му гроздобер.

 

Мелнишки рубин

Мелнишкият рубин е друг местен червен винен сорт. И той като Мелник 55 е получен чрез кръстоска. Единият родител отново е широка мелнишка лоза, но за другия учените още водят спорове. Създаден е сравнително скоро, през 1980г. Гроздето узрява около средата на септември.

Мелнишкият рубин не бива да се бърка със сорта Рубин, характерен за Тракийската низина и получен също чрез кръстосване в България, но на други два сорта – Сира и Небиоло.

 

Сандански мискет

Стигнахме и до белите сортове. Мелнишкия край не може да се похвали с многообразие от бели сортове, които да могат да устоят на високите температури и специфични условия тук. Но има един, който не само успява, но и дава изключително приятни свежи бели вина с интензивен цветисто-плодов аромат. За нас беше предизвикателсто да сме сред първите оценили достойнствата на Сандански мискет и се гордеем, че той е в портфолиото ни още от първата година на нашата винарна.

Сортът е получен през 1986 година чрез кръстосване на широка мелнишка лоза и тамянка.

Вкусът на вината от Сандански мискет е доминиран от цветисти нотки като роза и бели цветя, а плодовите нотки на зрели бели и тропически плодове придават комплексност на аромата. Тялото е хармонично, мазновато, свежестта е умерена, а тялото средно и сочно.

В Долината на Струма има и други местни сортове, но сме описали само тези, които познаваме добре. Широка мелнишка лоза, мелник 55, мелнишки рубин и сандански мискет  са сортове заели важно място в нашето портфолио. Отглеждаме ги с много внимание и любов в нашите собствени лозови масиви край село Левуново и село Капатово.

За тези от вас, които искат да опознаят характерните мелнишки сортове не само на теория, но и на практика, може да ни посетят във винарната за да дегустират следните вина: