Най-малкият град в България, известен със своите природни забележителности, културно-историческо наследство и прекрасни вина, е и локация за любителите на дълги разходки сред природата.

Комбинацията от възможности за леко физическо натоварване, емоционално зареждане и последваща отмора с чаша вино в ръка привлича много туристи от страната и чужбина.

Много са скритите пътеки, по които човек може да се разходи, а ето и нашето предложение за една незабравима почивка. Един уикенд в региона е достатъчен, за да преоткриете две от екопътеките:

Мелник – Роженски манастир

Любим маршрут на малки и големи, с дължина в двете посоки 11,5 км, който се преминава за около 3 часа с почивките. Денивелацията е 300 м,  на места се изисква повишено внимание, тъй като се преминава по ръба на висока пропаст, която не е добре обезопасена. Пътеката тръгва от самия Мелник, малко след Музея на виното, а отседналите в Златен Рожен поемат пътеката в обратна посока. От който и край да тръгнете по този маршрут, със сигурност ще се разходите сред скалните пирамиди на Мелник и ще се насладите на спираща дъха гледка, която се открива от билото. На запад се вижда величествената Беласица, на юг Славянка, на изток Роженски манастир, а на север се издигат мощните върхове на Пирин планина!

винен туризъм в мелник

 

Мелник – с. Златолист

Живописен маршрут с дължина 12 км в двете посоки, който с почивките може да се премине в рамките на 3 часа, отново в двете посоки. Лек маршрут, подходящ за възрастни и за деца.

Културно-историческите забележителности, до които води пътеката, са обозначени с напътстващи табели, а първата спирка е  Църква Св. Николай Чудотворец, обявена за паметник на културата. Пътеката продължава през гората и ви води до кръстопът – манастир “Света Богородица Спилеотиса” и манастир “Свети Харалампий” вляво, и към църква “Свети Никола” и Деспот-Славова крепост надясно, накъдето трябва да поемете. Църква “Свети Никола” и останките в нея, които уви се виждат през решетките,  ви връщат векове назад. Крепостта на Деспот Алексий Слав, разположена буквално на ръба на пропаст от двете си страни, открива зашеметяваща панорамна гледка към Мелник и Пирин в цялата му прелест. Връщаме се към кръстопътя и поемаме към  следващата забележителност манастир “Света Богородица Спилеотиса”,  който е обявен за паметник на културата с национално значение.  Преминава се леко изкачване, но единственото задъхване предизвиква гледката към Мелник.

мелник вино екопътеки

 

Излизайки от манастира, вдясно се намира стръмна пътека със 300 броя стъпала, която води до указателните табели, покрай които минава черният път в посока църква “Света Параскева – Петка” и Златолист. Църквата е на около 400 м от това място, а манастир “Свети Георги” в Златолист е на около 3 км. Пътят е черен, стръмен участък със 100 м денивелация, който изисква особено внимание, ако в групата има деца. По продължението на пътеката има изградени беседки, а 360 градусовата панорамна гледка е идеалното място за снимки. Манастирът, разположен в началото на село Златолист, остава завинаги в сърцата Ви. Връщането към Мелник отнема още час, а в хотел Златен Рожен ви очакваме с винени и кулинарни изкушения след дългия преход.

мелнишки пирамиди винотуризъм

 

Не забравяйте да си вземете питейна вода и нещо за хапване,  но Ви призоваваме да бъдете отговорни към околната среда и да запазите боклуците до първото обозначено за изхвърляне място.

Надяваме се, че сме ви дали добри идеи за еко и винен туризъм в района на Мелник. Поемете по нашия маршрут самостоятелно или се доверете на нашите партньори Via Vino, които са съчетали вино, слънце и леки преходи около Мелник в техния организиран тур през юни. Вижте повече тук.

За предоставените снимки благодарим на Андрей Андреев.