На 16 октомври в Пловдив пред винената общност бяха представени вината на Златен Рожен. Събитието се състоя в автентична атмосфера сред римските стени в основите на хотел Хил Хаус в Стария град на Пловдив.

Винена дегустация с Федерико РичиНашият продуктов мениджър и консултант на винарната Федерико Ричи представи 4-те вина от серията Family reserve – White Sand 2018, Rosaspina 2018, Sansi 2018, Melnishki cepage 2018, както и две вина от лимитираните ни серии – SICAGY 2017 и Merlot Exclusive lot 2017.

Ето и няколко любопитни факти, които разкри Федерико за вече две годишната си работа в избата:

  • Едно от най-важните условя, които получава за работата си в Златен Рожен е, че трябва да разчита единствено и само на собствените лозови масиви на винарната. Но това всъщност за италианеца е напълно естествено. Неговата визия и цел е да създава най-доброто вино, спрямо даденостите на местния тероар.
  • Разнообразието и смесицата от почви в района на Долината на Струма е един от основните фактори за стилистика на вината, които се правят от двата лозови масива в с. Левуново и с. Кромидово.
  • Федерико е изключителен специалист по почвите и добре познава техните свойства. За това за него е истинско удоволствие да работи с тероара на масивите на Златен Рожен. (Ако посетите избата не пропускайте възможността да разгледате стъклениците с различни почви.)
  • White Sand e второто бяло вино в портфолиото на Златен Рожен (след емблематичния Сандански Мискет). То е направено от Широка Мелнишка лоза и е уникално по своята идея и стилистика. Технологията за направа на бяло вино от червен сорт, какъвто е Широката Мелнишка лоза, изисква прецизност при брането на гроздето и транспортирането до винарната (дори и те да са само на няколко километра от избата, както е в нашия случай), за да се предпази цялостта на гроздовите ципи и да се предотврати окисление и оцветяване на сока. Използва се много фина преса и рандеманът при направата на това вино е много нисък.
  • Rosaspina e розе, което може да бъде консумирано в рамките на следваните 3-4 години. Да, това ще ви изненада, тъй като сме свикнали, че розето е вино, което е предназначено за консумация в годината след гроздобера. Технологията приложена тук обаче, позволява по-продължителен живот на виното в бутилка.
  • Sansi е вино, с което лесно можете да започнете вечерта – леко, пивко, плодово и сочно. За нас беше важно да имаме точно такова вино в портфолиото си, за да отговорим на пренаситения с тежки вина пазар по един елегантен начин. Опитайте го, ще се влюбите в това вино!
  • Мелнишкия сепаж за разлика от Sansi, показва топлината на Долината на Струма и структурата на мелнишките пясъци.
  • SICAGY 2017 е купаж от Сира, Каберне Фран и Санджовезе в лимитирана серия от 1500 бутилки. Виното е с рубиненочервен цвят, аромат на горски плодове, шоколад и какао и балансиран, богат и дълъг послевкус. Носител е на престижния златен медал от Concours Mondial de Bruxelles 2019.
  • Merlot Exclusive lot 2017 е направено от най-доброто ни и сочно грозде от сорт Мерло, което се бере и селектира на ръка. Провежда се двуседмичен контакт на кожата на зърната с мека екстракция. Млечно-киселата ферментация протича в съдове от неръждаема стомана, след което отлежава 12 месеца във френски дъбови бъчви. След бутилирането допълнително отлежава в бутилки за 6 месеца.

Ако искате да сте част от следващите ни събития и дегустации и да получавате най-актуалните ни новини и ексклузивни оферти, запишете се за нашия бюлетин.

До края на ноември може да се възползвате от 15% отстъпка за всички вина в онлайн магазина ни (без SICAGY и Exclusive lot) с промокод: welcome15