Ако обичате виното и го консумирате целогодишно, то вероятно единственият начин да се разделите отчасти с него, е като ви го предложат в коктейл. Летните месеци са изключително подходящи да експериментираме с различни вкусове. Наличието на свежи плодове и подправки може да ни изкуши да се запознаем с някоя от класическите или не толкова добре познати рецепти за винени коктейли.

Ще започнем с един от най-класическите и банални коктейли във Франция. Той е толкова типичен за аперитив във френските кафенета и бистра, че често се пропуска в рецептите за винени коктейли. Само две съставки ви делят от френския класически аперитив “кир”. Към бялото вино се добавя ликьор Крем де касис и “воала”. “Кир Роял” е друга разновидност на коктейла, при която се използва Шампанско вместо тихо бяло вино.

МИМОЗА

Мимоза е друг популярен винен коктейл. Приготвя се от пенливо вино и прясно изцеден портокалов сок в равни части.

От тази класическа рецепта може да си представим и още доста подобни винени коктейли, като например малиново “frose”. Вземете свежо розе и към него добавете блендиран лед и замразени малини.

САНГРИЯ

Няма как да не споменем и сангрията, която е популярна в цял свят заради вкуса си, но и по чисто практични причини. Приготвяте я предварително в големи кани и оставете гостие да се самообслужват на градинското ви парти.

Може да я направите по класически начин:
леко червено вино – 750 мл
● нарязани на малки кубчета плодове (праскова,портокал, ябълка) – 400/500 г
● газирана вода – 500 мл
● портокалов ликьор – 50 мл (по желание)

Опитайте и сангрия с бяло вино, като замените парченцата портокали с ментови листа, а може да добавите и сироп или ликьор от бял бъз (вместо портокаловия).

За сангрия с розе може да използвате червени и горски плодове.

АПЕРОЛ ШПРИЦ

Класическата рецепта за Аперол шприц е с пенливо вино, но може да използвате този коктейл с леко свежо бяло вино. “Шприц” е италиански винен коктейл с леко горчив ликьор и малко сода. Основните брандове нагарчащи ликьори, чрез които се получават различни версии на “шприца” са Campari, Aperol, Select и Cynar, поради това може да го срещнете най-често като Аперол шприц и Кампари шприц.

Класическата рецепта за шприца е с пенливо вино, Аперол или Кампари, сода в съотношение 3:2:1. Пробвайте рецептата и с тихо бяло вино. Поднася се в голяма винена чаша с много лед и резенче портокал.

ЛИМОНЧЕЛО ШПРИЦ

Лимончело шприц е винен коктейл, които спокойно може да наречен и винено мохито. Прави се от италианският ликьор Лимончело (30 мл), леко бяло вино (60 мл), сода (20 мл), лед и свежа мащерка или мента.

С разновидностите на шприцове може да продължите да експериментирате през летните дни, защото изобилстват от свежи плодове и поводи да се отдадем на добро настроение.

винени коктейли