сандански мискет хранаВ Долината на Струма съществуват идеални условия за отглеждането на лозя и получаването на разнообразни качествени стилове вина, като до скоро се даваше превес основно на червените сортове като мелник 55, мерло, каберне совиньон, сира и други.

Един бял сорт, обаче, успява да си проправя пътя измежду мощните червени, и днес всяка винарна в региона има поне едно вино от Сандански мискет. В Златен Рожен повярвахме в този сорт още от първата реколта на нашата изба преди 10 години.

Затова имахме възможност да изпробваме различни съчетания и да ви представим нашите любими.

 

СИРЕНА И САНДАНСКИ МИСКЕТ

При съчетанието на виното със сирена трябва да се има предвид неговия алкохолен процент, киселинност и интензитет на аромата. Това важи при всички съчетания, но многообразието от сирена на пазара предполага да сме още по-внимателни в това съчетание. Меките сирена биха се съчетали добре с пенливи вина от сорта, заради добрия контраст, който ще се получи между традиционно по-високите киселини при пенливите и мазноватия характер на сиренето. Сладко вино би било добре в съчетание със соленоватото синьо сирене. При сухо вино от сандански мискет би било успешно съчетанието му със средно мазни сирена с умерена интензивност. Такива са Раклет, Комте, Едам, а от българските – средно отлежал кашкавал.

риба и мискет

РИБА И САНДАНСКИ МИСКЕТ

Санданският мискет чудесно се комбинира с мазна риба като сьомга или шаран, или по-сочно приготвена пъстърва.

СУШИ И САНДАНСКИ МИСКЕТ

Санданският мискет, както може да се подразбере е от семейството на ароматните сортове, в което влизат сортове като мускат, гевюрцтраминер, ризлинг и др. Подобно на тях Санданският мискет се съчетава добре със суши. Защо ли? Сандански мискет има средна киселинност и едно сравнително балансирано ястие като сушито би му паснало добре. Добавките като маринован джинджър ще подчертаят цветистите и плодови аромати на виното още повече.

суши и мискет
суши и мискет

СУШИ И САНДАНСКИ МИСКЕТ

Санданският мискет, както може да се подразбере е от семейството на ароматните сортове, в което влизат сортове като мускат, гевюрцтраминер, ризлинг и др. Подобно на тях Санданският мискет се съчетава добре със суши. Защо ли? Сандански мискет има средна киселинност и едно сравнително балансирано ястие като сушито би му паснало добре. Добавките като маринован джинджър ще подчертаят цветистите и плодови аромати на виното още повече.

тарт и мискет

ЛИМОНОВ ТАРТ

Този класически френски десерт е един от малкото десерти, които биха се съчетали добре със свежи ароматни вина като тези от Сандански мискет. Съчетанието е успешно, заради високата киселинност на десерта в неговата кремообразна част, дължаща се на лимоновият сок.

Повече за сорта сандански мискет:

Сорт сандански мискет е създаден през 1978 г. в опитна станция в гр. Сандански. Кръстоска е между три сорта, един бяло – тамянка и два червени – широка мелнишка лоза и каберне совиньон.

Бяло грозде, със средноголям грозд, изключително устойчив на високи температури. Бере се в края на август и началото на септември ръчно в касетки от 15 кг. Ферментира при 15℃ , за да запази своите аромати.

Виното се отличава с бледозлатист блестящ цвят. Ароматът е подчертан, характерен за сорта мискетов с преобладаващи акценти на грейпфрут и лайм. Вкусът е балансиран, с добра плътност и свежест.

Още полезна информация може да намерите и в статията ни Вино и храна – Как да ги съчетаем?

Абонамент за нашия Винен клуб: