Катино мезе е едно от българските ястия, които можем да срещнем в различни вариации в районите на България. Едно е общото обаче. То не е мезе, както може да ви заблуди името,а сериозно ястия, което изисква и хубаво вино на масата. Въпреки това може да го приготвите сравнително бързо и лесно като за целта са ви нужни само няколко съставки.
Избрахме да ви споделим тази рецепта, тъй като може да срещнете това ястие и в мелнишките механи, както и в ресторанти в Банско, Петрич, Сандански. Надяваме се с нея да ви накараме да си припомните вкуса на нашия край като съчетаете ястието със сочно червено вино от новата ни серия Златен Рожен. Направихме малка дегустация и нашият фаворит в тази комбинация е блендът от мелнишки рубин и каберне совиньон.
Доверихме се на Теодора Титова, за да ни опише всички стъпки в приготвянето на тази рецепта.
Необходими продукти:
- 500 г свинско месо
- 150 г гъби
- 1 голяма глава лук
- 60 г масло
- 1 супена лъжица олио
- Сокът на един лимон
- 2-3 супени лъжици накълцан магданоз
- Черен пипер
- Сол
- Скилидка чесън
Първата ни стъпка е да подготвим всички съставки. Нарязваме месото на парчета, лукът на полумесеци, а гъбите на четвъртинки.
Приготовление:
В тиган загрейте малко олио и маслото. Добавете месото с 3-4 зърна черен пипер. Гответе докато свинското побелее и добавете лука. Когато лукът омекне, добавете и гъбите. След 4-5 минути добавете сол, черен пипер, половината лимонов сок и магданоза. Прехвърлете в тавичка и поръсете с останалия лимонов сок и магданоз. Запечете за около 10 минути във фурна до получаване на златист цвят на месото.
Всяка стъпка от рецептата за Катино мезе може да видите тук, добре визуализирана от Теди Титова.
Ако вече апетитът ви се е отворил, добавете и още една рецепта за вечерта. Този път за десерт – Шоколадови трюфели.