Шоколадът, също както виното е целогодишна наслада. Но особено в този период около Коледните и новогодишни празници виното и шоколадът будят всичките ни сетива. А когато успеем да ги съчетаем правилно удоволствието е пълно и запомнящо се.
Споделихме ви някои основни правила при съчетанието на вино и шоколад в статия, която може да прочетете тук.
Сега обаче бихме искали да ви изненадаме с малко повече конкретика като ви предложим една страхотна празнична рецепта за шоколадови трюфели на Теди Титова от Домашни вкусотии.
Рецептата е лесна, бърза и не се изискват големи кулинарни умения, но със сигурност ще впечатлите семейството и гостите си.
Рецепта за шоколадови трюфели
Необходими продукти:
- 400 г натурален шоколад
- 200 мл животинска сметана за готвене
- 50 г какао
- златен захарен прах
Първо начупете натуралния шоколад на малки парченца. Сметаната се загрява като се внимава да не завира силно.
Щом се появят малки мехурчета, значи е на точната температура. Залейте шоколада с нея.
Бъркайте, докато шоколадът се разтопи добре.
Изсипете шоколад в тавичка, която предварително сте покрили със стреч фолио.
Поставете в хладилник поне за 4 часа.
След това с помощта на лъжичка загребвайте част от шоколада и оформете малки топчета. После овалваляйте всяко в какао.
По идея на Теди Титова, може да боядисате кафява захар със златна боя. След златната захар се изсушава и се прави на пудра захар.
С получилия се златен прах поръсете шоколадовите трюфели.
Поднесете трюфелите с червено вино от Сира и Мерло от серията Златен Рожен.
Избрахме точно този червен купаж, защото мерлото и сирата имат по-мека танинова структура. Виното е сочно и богато, което го прави отличен партньор на трюфелите, които имат силен какаов вкус в комбинация с мекота, която се придава от сметаната.
За повече подробности на рецептата, може да прочетете цялата статия на Теди Титова тук.
Сира и мерло 2019, Златен Рожен може да намерите в нашия онлайн магазин, както и във вериги Кауфланд и Метро.