вино и шоколадЕдно от класическите гурме съчетания е това между виното и шоколада. Но и двата продукта са достатъчно темпераментни, за да се подходи лековато на тяхната комбинация. Дали да изберем кремобразен бял или плътен черен шоколад за любимото вино? При избора имайте предвид няколко правила, които могат да ни дадат основни насоки.

Може би е излишно, но все пак ще го кажем. Винаги избирайте качествени вино и шоколад, които да бъдат равностойни партньори.

Преди да започнем с правилата обаче ще ви издадем причината да напишем тази статия.

Основното правило при комбинацията на вино с десерт гласи, че виното трябва да е с по-висока сладост от тази на десерта. Звучи ви невъзможно? Всъщност не е така. Има доста сладки или подсилени вина (Порт, Мадейра, Шери) с които да експериментирате с любимите си десерти. Но за късмет на любителите на сухите вина има и не малко изключения на това правило. А вариациите на шоколада дават още повече възможности за сполучливи комбинации.

Ако нямате възможност да опитаме предварително шоколада, може да следвате правилото на цветовете: Съчетавайте виното и шоколадът според интензитета на цвета. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-тъмно и плътно трябва да е виното. Например белият шоколад, който съдържа основно какаово масло и захар би се съчетал добре с ароматни бели вина, чиято свежест ще си проправя път през кремообразния характер на този вид шоколад.

За млечни шоколади потърсете вина със меки и обли танини, които не са отлежавали в бъчва или имат съвсем малък контакт с такава.  За по-силните и интензивни шоколади – подберете плътни и мощни вина.

Ако изберете шоколад с добавки като ядки и сушени плодове, имайте предвид и тях. По правило ядките трудно се съчетават успешно с виното, затова ако ги има, нека те не са доминиращи. Сушените червени плодове обикновено добавят свежест и вдигат леко киселинността на шоколада, така че това би улеснило съчетанието с виното.

Ако решите да си подготвите една мини дегустация вкъщи, нека редът на шоколадите бъде от бели, към млечни и тъмни шоколади.

И най-важното правило е да бъдете любопитни и да експериментирате, дори и това да противоречи на общоприетите правила. Именно в изключенията се раждат най-интригуващите и запомнящи се комбинации.

Ние от Златен Рожен ви пожелавме по-често да намирате време за сладката страна на жовота и време, което да споделите с любимите хора.

Шоколадът е направен ръчно и поръсен с най-висок клас какаови сурови зърна. Освен че придават хрупкавост на текстурата и богатство на вкуса, какаовите парченца са изключително полезни, богати на минетали, витамини, антиоксиданти, фибри, дават енергия и разбира се много насалада.

шоколад и вино

В забързаното ни ежедневие често забравяме да се насладим и наградим за постигнатото. Радостта от естетиката, от момента на насладата прави чудеса – мотивира ни, отпуска ни, дава идеи… Такива моменти са ценни и трябва буквално да ги опитате и да им се насладите.

Рецепта за шоколадови трюфели в комбинация с червено вино от сира и мерло вижте тук.

Още полезна информация може да намерите и в статията ни Вино и храна – Как да ги съчетаем?