Село Рожен отвисоко, снимка Андрей Андреев

Село Рожен се намира в полите на Пирин планина. Името Рожен за пръв път се споменава през 1365 година в инвентарен опис на манастира „Света Богородица Спилеотиса“ в Мелник, във връзка с наличието тук на поземлена манастирска собственост.

През годините селото е наброявало не повече от 200-300 жители. Днес постоянните обитателите са не повече от 15 души. Но това не бива да ви заблуждава, че селото е откъснато от света. Близостта му с Роженския манастир (само на 1 км от селото) и известните Мелнишки пирамиди в близост го правят едно от интересните за посещения китни български села. Къщите са в традиционен стил за региона, с красиви дървени чардаци, по които висят издълбани тикви.

В центърът на селото, където се намира и нашият хотел Златен Рожен, има паркинг и чешма, край която може да чуете най-различни езици. От тук българи и чужденци поемат по пътя (пеша или с кола) за Роженския манастир след глътка прохладна планинска вода.

За да стигнете до село Рожен, отбивайки се от магистрала Е79, ще минете първо през гр. Мелник. В този край ще се насладите на гледката на прочутите Мелнишки пирамиди. Те са скални образувания, със стръмни склонове, изградени от рушащи се пясъчници. Въпреки, че най-високите от тях достигат едва 100 метра, те изглеждат внушително и са непокорими, тъй като пясъците се рушат лесно и не позволяват изкачването по тези скали.  На места склоновете са напълно отвесни и спират дъха ни , докато пътуваме между гр. Мелник и село Рожен. В този участък се намира и най-красивия пейзаж на скалните пирамиди – край село Кърланово, 2 км преди село Рожен.

мелнишки пирамиди рожен

Мелнишки пирамиди, снимка Андрей Андреев

Пясъчните пирамиди имат не само туристическа стойност. Те са нагледен пример за един от отличителните компоненти на почвите в този край. Терените, на които се отглеждат лозята в нашия край са изключително разнообразни. Река Струма е прерязала долината и е оформила различните почви. Потоците на Пирин са донесли такива компоненти, които обогатяват пясъците, идващи от пирамидите и този микс от гранит, кварц, варовик и пясък е в различно съотношение в терени, които се намират на малки разстояния един от друг. Тази разлика е видима дори и в едно и също лозе.

рожен виноСело Рожен може да бъде отправна или крайна точка за винен туризъм. Идвайки от Сандански по магистрала Е-79, вземете втората отбивка за Мелник при село Ново Кономлади. Така ще минете през село Капатово, където се намира винарска изба Златен Рожен. В края на селото и край един от лозовите масиви се намира модерната производствена сграда с дегустационна зала. Може да изберете между няколко вида дегустации, от които и тази, предлагаща възможност за дегустация от бъчви.

След Капатово може да продължите към с. Рожен, като между селата Хърсово и Виногради се намира Вила Мелник, също отворена за любителите на виното. Въпреки че наблизо се намира и имение Зорница, ви препоръчваме да съчетаете тази отбивка с още една винарна на следващия ден. И така поемете към село Рожен и се насладете на заслужена почивка, в уютния ни хотел. Може да се отпуснете в джакузито в спа центъра или да се поемете по някоя от еко пътеките тръгващи от селото. Не пропускайте да посетите Роженския манастир на сутринта и да завършите винена си обиколка с още две локации – Имение Зорница и Винарна Рупел.

Ето че село Рожен въпреки малкия си размер и под сянката на известния град Мелник, може да бъде преоткрит от търсещия автентично преживяване човек.

Следвайте нашата примерна програма или си направете свой план и маршрут.

В Мелнишкия край има толкова много места, които ще ви накарат да изпитате истинска наслада и същевременно уважение към природата, историята и духа на този край.

Снимка: хотел Златен Рожен, www.hotelzlatenrozhen.com