винени бутилкиНе може да опитаме всяка бутилка преди да я закупим, затова е важно да умеем да разчетем правилно информацията, която ни дава етикета, а дори и само формата и цвета на бутилката.

В България, до известна степен, имаме късмета да разполагаме с лесно разбираеми етикети, които ясно заявяват сорта, произхода и степента на отлежаване в бъчви (ако има такова). За сравнение, в апелаците във Франция се счита за напълно излишно споменаването на сорта Шардоне, когато е изписана апелацията Meursault (Бургундия). Дори не се споменава, че виното е отлежало в бъчви, защото това също се подразбира. Но преди да започнем да се ориентираме в специфичните географски наименования и техния стил, кое ни подсказва и ориентира най-общо за виното, когато сме изправени пред винения шанд?

Част от информацията за едно вино се носи от неговата опакова, а именно бутилката.

Формата на бутилката – Какво ни издава тя?

Съществуват три основни винени бутилки, носещи имената на регионите, с които се асоциират: “Бордо”, “Бургундия” и “Мозел”. Използването на съответния тип бутилка в други региони по света, подсказва, че стилът на виното има допирни точки с прототипа.

видове винени бутилки

Бутилка тип “Бордо” се използва за червени вина, направени от Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран, Пти вердо или т.нар. “Бордо бленд”. Белите вина от Бордо са в същата по форма бутилка, но със светло зелен цвят. Затова и други вина по света от Совиньон блан и Семийон са бутилирани подобно.

Бургундската бутилка се използва за вина от сортовете Пино ноар или други вина, със сходен характер – комплексни, но с мека и по-лека танинова структура. Шардонето, бялият сорт на Бургундия, се продава по света основно в такъв тип бутилка, но може да бъде и всяко друго бяло вино в този бургундски стил – сухо, със солидно тяло, отлежало в дъб.

Заради тези вече утвърдени асоциации и навици на винолюбителите, би било противоречиво да се използват неподходящи бутилки за съответния стил вино. Така също  “мозелската” бутилка, тип “флейта” веднага ни задава следните асоциации:  сухо вино от ароматен сорт (например Ризлинг, Гевюрцтраминер, Мускат).

Разбира се има и много изключения. Австралийската Сира е по-често в бутилка тип “Бордо”, отколкото в “Бургундия”.

Може да се срещнат розета в бутилки с разнообразен вид, но тяхната най-емблематична форма е тази, която наподобява женско тяло, пристегнато с корсет. Оприличават се също и на гръцка амфора. Освен в изключително редките случаи на розе, отлежало в дъб, бутилката е прозрачна, за да може ясно са видим нюанса на цвета, който подсказва неговия стила.

Пенливите вина също са затворени в специфично изглеждащи бутилки, чиято форма е продиктувана основно от необходимостта стъклото да издържи на забележителните 6 бара налягане в бутилката.

В последните години се обръща още по-голямо внимание и на един друг важен елемент от бутилката вино – нейната тежест.  Проучвания сочат, че 30% от въглеродните емисии, отделени през целия цикъл на производство и продажба на вино, се дължат само на транспорта на вината. Колкото по-тежка е бутилката, толкова по-голям е въглеродният отпечатък на всеки литър вино.

Истината е, че освен в посления случай (при пенливите вина), тежестта на бутилката или дебелината на стъклото нямат никакво значение за съхранението и качеството на отлежаване на виното. Още по-малко това има отношение към вкуса. Тогава е вероятно излишно да бутилираме в скъпи и тежки бутилки вина, които са предназначени за консумация в рамките на една или няколко години.

В нашето портфолио използваме основно по-олекотени бутилки вино и следваме тази световна тенденция за намаляване на въглеродните емисии. Единствено лимитираната ни серия от Exclusive lot (между 300 и 900 бутилки) има по-солидна бутилка.

Изборът ни на тапи също не е случаен. За разликата в корка, винтовата капачка и тапите от захарна тръстика, може да прочетете тук.

За нашата философия на правене на вино от лозето до избора на бутилки вино, може да научите като ни посетите във винарската ни изба в село Капатово.

В предстоящите есенни уикенди, ще ви очакваме със специална дегустация на вина, фермерски продукти и специалитети от нашия шеф готвач.

Вижте повече тук и резервирайте следващия винен уикенд.