В края на юни, в Европейския парламент в Брюксел се състоя церемония по връчването на медалите на отличените от Concours Mondial de Bruxelles български изби.

Тази година конкурсът се проведе в гр. Пореч в Хърватска от 12 до 14 май 2023 и България спечели 40 медала (3 големи златни, 20 златни и 17 сребърни) за червено, бяло, розе и пенливо вино, както и най-високото отличие, т.нар. Revelation (вино-откритие).

Златен Рожен получи 3 златни медала, единият от които двоен златен (за България общо 3 вина са заслужили този медал).

Росен Осиковски и Федерико Ричи (консултант на Златен Рожен) получиха грамотите и медалите, който ще са част от “стената на славата” във винарската изба.

Над 100 дипломати, членове на Европейския парламент и политици дегустираха българско вино, като събитието се организира от Concours Mondial de Bruxelles (CMB) и вносителя на български вина в Бенелюкс “Пробежекс”.

През 2023 г. България постига и най-висока успеваемост от 2016 г. досега. Съотношението медали спрямо подадeни мостри е 46%, при среден успех през последните 10 години от 40%.

Според Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“ това показва, че нивото на българското винопроизводство е едно и също и че българският тероар е безспорно привлекателен за чуждестранните консуматори.

конкурс мондиал брюксел
награди мондиал брюксел