Винарска изба Златен Рожен

Историята на винарска изба Златен Рожен започва през 2009 г. със закупуването на няколко малки лозови масива. Първите вина, получени от тях, собствениците Теодор и Маруся споделят с приятели. Бързо се влюбват във вкуса на местното вино и красотата на Долината на Струма. Откриват малък бутиков хотел в село Рожен, купуват още лозя и не след дълго започва и изграждането на модерна винарска изба. През 2014 г. са бутилирани първите вина в собствената база в село Капатово, а през 2018 г. е открита и зала за дегустации на вина, която посреща целогодишно любители на виното.

С бавни, но и обмислени и последователни стъпки, както при правенето на хубаво вино, семейство Осиковски достигат до момента, в който днес могат да се похвалят с модерна производствена база, отлично обгрижваните лозя, доверен екип и стремежи, които надхвърлят личния успех. Вината, които се правят в изба Златен Рожен, с уважение към земята, познаване на местния тероар, и в търсене на уникалния му почерк, целят да представят България и Долината на Струма по най-добрия начин.

Днес собствените лозови масиви на Златен Рожен са вече 800 дка разпределени в два големи масива. Край село Капатово се отглеждат Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мелнишки Рубин, Мелник 55, Широка Мелнишка лоза. По склоновете край село Левуново зреят сортовете Пети Вердо, Каберне Фран, Санджовезе, Широка Мелнишка лоза и отново Сира, Каберне Совиньон и Мерло.

През 2018 г. са засадени Сандански мискет, Мускат, Вионие и Марселан, чийто плодове се очакват след няколко години.

В село Рожен (на 15 км от винарната) се намира бутиковия хотел „Златен Рожен“, където любителите на виното и пътешествията ще намерят комфорт, традиционен стил, уют, вкусна храна и разбира се превъзходни мелнишки вина.

Хотел Златен Рожен

Хотел Златен Рожен е тризвезден бутиков хотел и работи целогодишно. Разположен в непосредствена близост до Роженския манастир на 6 км. от най-малкия град в България – Мелник. Районът е известен с мекия си климат, многобройните слънчеви дни и чистия въздух, които гарантират пълноценния отдих на нашите гости. Изграден е на три нива и работи целогодишно.

На първото ниво на хотела се намира уникална дегустационна зала, в която сомелиери и клиенти могат да извършват дегустации. В механата, разположена на второто ниво с капацитет от 130 места, предлагаме вкусни специалитети от българската национална кухня и богат асортимент от напитки и вина, произведени от собствени лозови масиви. Третият етаж на комплекса обхваща 12 луксозни двойни стаи и един апартамент, които съчетават уют и комфорт. Хотелът разполага с интернет, кабелна телевизия, телефон и паркинг.

Районът, в който е разположен хотелът, е богат на забележителности, които нашите гости могат да посетят. Наблизо са Национален парк „Пирин”, природният феномен Мелнишки скални пирамиди и един от най-големите и добре запазени манастири в България – Роженският. В близост е и местността Рупите, заедно с храм-паметник Света Петка Българска, както и националният парк-музей Самуилова крепост. И двете забележителности са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта. Около най-малкият град в България може да поемете и по някоя от живописните екопътеки.

За повече информация, снимки или резервации можете да разгледате сайта на хотел Златен Рожен

Лозя и традиции

Правенето на вино не е просто занаят. То е изкуство за ценители, в което всичко започва и свършва с любовта.

Винарска изба Златен Рожен е вашия начин да почувствате духа и традициите на Мелнишкия винарски край, претворени от нас с много любов и умения в едно съвременно производство на богат асортимент от вина, отговарящо на новите тенденции и технологии във винопроизводството.

Стремежът на нашия екип e да съхраним традиционния за региона винарски стил, като същевременно постоянно усъвършенстваме качеството на напитките и създаваме висококачествени бутикови вина.

лозя златен рожен
лозя капатово

Историята на нашата елитна изба започна със засаждането на лозята ни в землището на село Капатово, местността Костов андък. За по-малко от 4 години създадохме лозов масив от 180 дка, а от август 2017 г. вече притежаваме 800 дка първокласни лозови насаждения от които произвеждаме висококачествени бутикови вина с отлично изразени сортови аромати, зрели танини и мека свежест. Доминират сортовете Мерло, Каберне Совиньон и много актуалният в момента сорт Сира, но не сме пренебрегнали и типичните за района Мелник 55, Мелнишки Рубин и емблематичният за района от древността сорт Широка мелнишка лоза. От 2018 г. се появиха и първите вина от сортовете Небиоло, Пети Вердо, Санджовезе и Каберне фран.

Класическият образ на българското винарство векове наред е бил представян именно от старото мелнишко вино, добивано от местния сорт – Широката мелнишка лоза. Това вино е било показна привилегия на трапезите в замъците на венецианските дожове, испанските херцози и френските графове. Интересен е фактът, че опитите да бъде пренесена и култивирана Широката мелнишка лоза в други райони винаги са завършвали неуспешно.

В стремежа ни към максимално изявяване на тероара и микроклимата на този район с хилядолетни винарски традиции, ние прилагаме новаторски подход, съчетание от иновативни и традиционни агро-технически методи и експериментираме с технологичните практики за получаване на грозде с най-високо качество, от което произвеждаме висококачествени лимитирани серии вина за ценители.

Използвайки традициите във винарството в комбинация с изключителния тероар, даващ така специфичните за района аромати и вкусове, ние предлагаме качествени, атрактивни и запомнящи се вина, които отговарят на растящите изисквания на любителите на хубавото българско вино.

Страстта към виното е това, което най-добре описва винарска изба Златен Рожен. В стремежа ни към постоянно усъвършенстване на вкуса и ароматите на виното, което правим, поставяме имената си само под истински автентичните вина – тези, в които се отразява характера на земята ни и нейната пъстра палитра от вкусове и цветове.

Музей за ретро автомобили Златен Рожен

Музеят за ретро автомобили е плод на дългогодишната колекционерска страст на сем. Осиковски. Заедно с винарската изба и хотелът, музеят  се нарежда под бранда Златен Рожен, добавяйки още културна и туристическа стойност за региона на градовете Сандански и Петрич.

Музей за ретро автомобили Златен Рожен се намира до винарската изба в с. Капатово и се разпростира на площ от 660 кв. м. Първоначалната експозиция включва 28 автомобила и 20 мотоциклета. Освен автомобили от нашата колекция предоставиме възможност и на други собственици да изложат своите колекции и заедно да развиваме музеят като място за споделяне на информация и знания. Посетителите ще имат възможност и за тест-драйв, за да почувстват характера и лукса на тези коли.

В музея са изложени единствени за България експонати, включващи 1960 Mercedes 300D Adenauer Cabriolet, 1961 Messerschmitt, 1912 Ford T, 1964 Mercedes Pullman и много други. Тук ще видите силата на техническите открития, перфекционизма на инженерната мисъл, фантазията на автомобилния дизайн, любовта към детайла и упоритостта на големите личности, които са направили ключовите качествени промени в автомобилния свят.