Винарска изба Златен Рожен

Винарска изба Златен Рожен произвежда висококачествени български вина, благодарение на собствени лозови масиви и център за преработка и производство на вино. От август 2017 г. избата увеличи своите собствени лозови масиви и вече притежава 800 декара първокласни лозови насаждения. С наличната модерна техника и поливна система тя се превръща в един от големите собственици на лозови насаждения в района на долината на река Струма.

Винарска изба Златен Рожен е разположена в село Капатово на 20 км южно от град Сандански и на 19 км от Рожен. Изградена е на площадка в близост до лозовите масиви. Специализирана е в производството на червени вина, бели вина и розе. Годишно във винарната се приемат и преработват 150 тона грозде, предстои разширение. Използвайки традициите във винарството в комбинация с изключителния тероар, даващ така специфичните за района аромати и вкусове, избата произвежда качествени, атрактивни и запомнящи се вина, които да покрият растящите изисквания на любителите на хубавото българско вино.

Винарска изба Златен Рожен се превърна в  общ архитектурен комплекс състоящ се от три части – производствена, търговска и хотелска. В производствената част, която е обособена в два сектора може да се проследи пътя на виното от гроздобера до стареенето в дъбови бъчви. В надземната част се извършва приемане на гроздето и първичната му преработка. В специално изграденото подземно помещение, където се поддържа по естествен начин постоянна температура и влажност, част от виното съзрява в дъбови бъчви тип “барик”, както и стареене в бутилки. Избата разполага с висококачествено оборудване, модерна лаборатория и съвременна бутилираща линия.

От февруари 2018 г. отвори врати новата част на избата, състояща се от фирмен магазин и модерна зала за дегустации с винен бар.

Цялата колекция от вина може да разгледате в онлайн магазина на винарската изба.

Хотел Златен Рожен

Хотел Златен Рожен е тризвезден бутиков хотел и работи целогодишно. Разположен в непосредствена близост до Роженския манастир на 6 км. от най-малкия град в България – Мелник. Районът е известен с мекия си климат, многобройните слънчеви дни и чистия въздух, които гарантират пълноценния отдих на нашите гости. Изграден е на три нива и работи целогодишно.

На първото ниво на хотела се намира уникална дегустационна зала, в която сомелиери и клиенти могат да извършват дегустации. В механата, разположена на второто ниво с капацитет от 130 места, предлагаме вкусни специалитети от българската национална кухня и богат асортимент от напитки и вина, произведени от собствени лозови масиви. Третият етаж на комплекса обхваща 12 луксозни двойни стаи и един апартамент, които съчетават уют и комфорт. Хотелът разполага с интернет, кабелна телевизия, телефон и паркинг.

Районът, в който е разположен хотелът, е богат на забележителности, които нашите гости могат да посетят. Наблизо са Национален парк „Пирин”, природният феномен Мелнишки скални пирамиди и един от най-големите и добре запазени манастири в България – Роженският. В близост е и местността Рупите, заедно с храм-паметник Света Петка Българска, както и националният парк-музей Самуилова крепост. И двете забележителности са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта.

За повече информация, снимки или резервации можете да разгледате сайта на хотел Златен Рожен

Лозя и традиции

Правенето на вино не е просто занаят. То е изкуство за ценители, в което всичко започва и свършва с любовта.

Винарска изба Златен Рожен е вашия начин да почувствате духа и традициите на Мелнишкия винарски край, претворени от нас с много любов и умения в едно съвременно производство на богат асортимент от вина, отговарящо на новите тенденции и технологии във винопроизводството.

Стремежът на нашия екип e да съхраним традиционния за региона винарски стил, като същевременно постоянно усъвършенстваме качеството на напитките и създаваме висококачествени бутикови вина.

Историята на нашата елитна изба започна със засаждането на лозята ни в землището на село Капатово, местността Костов андък. За по-малко от четири години създадохме лозов масив от 180 дка, а от август 2017 г. вече притежаваме 800 декара първокласни лозови насаждения от които произвеждаме висококачествени бутикови вина с отлично изразени сортови аромати, зрели танини и мека свежест. Доминиращи са сортовете Мерло, Каберне Совиньон и много актуалният в момента сорт Сира, но не сме пренебрегнали и типичните за района Мелник 55, Мелнишки Рубин и емблематичният за района от дълбока древност сорт Широка мелнишка лоза. От 2018 година се появиха и първите вина от сортовете Небиоло, Пети Вердо, Санджовезе и Каберне фран.

Класическият образ на българското винарство векове наред е бил представян именно от старото мелнишко вино, добивано от местния сорт – Широката мелнишка лоза. Това вино е било показна привилегия на трапезите в замъците на венецианските дожове, испанските херцози и френските графове. Интересен е фактът, че опитите да бъде пренесена и култивирана Широката мелнишка лоза в други райони винаги са завършвали неуспешно. Виното, добито от този сорт, притежава редки биологични свойства за стареене и отлежаване – колкото по-дълго отлежава, толкова по-силно се развива неговият букет от рубинена тъмнота, тънък аромат, блага тръпчивост и плътност.

В стремежа ни към максимално изявяване на тероара и микроклимата на този район с хилядолетни винарски традиции, ние прилагаме новаторски подход, съчетание от иновативни и традиционни агро-технически методи и експериментираме с технологичните практики за получаване на грозде с най-високо качество, от което произвеждаме висококачествени лимитирани серии вина за ценители.

Използвайки традициите във винарството в комбинация с изключителния тероар, даващ така специфичните за района аромати и вкусове, ние предлагаме качествени, атрактивни и запомнящи се вина, които отговарят на растящите изисквания на любителите на хубавото българско вино.

Страстта към виното е това, което най-добре описва винарска изба Златен Рожен. В стремежа ни към постоянно усъвършенстване на вкуса и ароматите на виното, което правим, поставяме имената си само под истински автентичните вина – тези, в които се отразява характера на земята ни и нейната пъстра палитра от вкусове и цветове.

Пътят от лозето до виното