В дълбоката древност виното е била сакрална напитка достъпна само за определен кръг от хора. Считало се, че пиенето на вино и свойството му да променя човека, е божествена намеса. Виното било олицетворение на бога, който заемал мястото на „излязлата душа”. И въпреки, че днес познаваме виното през погледа на науката за винопроизводството, често чуваме твърдението, че виното поема от душевността (не само знанието и опита) на човека, който го е произвел (т.нар. пети фактор на тероара). И въпреки тази разлика в мирогледа, и въпреки че сме покорили процеса на производство, виното продължава да владее сърцата на хората, които го създават и консумират. Виното е едно пътешествие за човека. То го връща назад в миналото, разказвайки му своя път на създаване – от момента на раждането на лозята, бавният и спокоен процес на узряването им, грижата на хората, които го отглеждат и берат. Откриването на всеки един нюанс ни пренася на лозето, в избата, в региона.

От друга страна то провокира любопитството ни за бъдещето и какво още то може да ни покаже. А когато искаме да погледнем съвсем реално на нещата, виното ни отвежда и ни разкрива непознати места, понякога и съвсем близо до нас. Знаем, че виното не е просто консумация и наслада от нея, то идва с приятелите, стари и нови, и атмосферата на мястото, където е създадено. То „поглъща” емоцията на всички присъстващи, традициите, историята, природата и “нрава” на мястото, където е произведено. Тази комбинация от усещания превръща дегустацията на вино в незабравимо преживяване.

Но за да не ви оставаме само с красиви думи и мечти за пътувания, ще ви споделим и как да преживеете това пътешествие в миналото и бъдещето, но тук и сега (или възможно най-скоро).

Несъмнено като истински винолюбител, сте си задавали много въпроси, отпивайки глътка от любимото вино. Именно с това, то (виното) ни спечелва за цял живот. Защото държи съзнанието винаги будно, стига да не прекалим с количеството.

Ако сте си задавали някои от въпросите по-долу, ви предлагаме и как да си отговорите на тях по един приятен и запомнящ се начин.

Защо се зарязват лозята?

виното - зарязванеТази година по обясними причини винарните няма да наблегнат на пищните и весели тържества около Трифон Зарезан.

При нас също празникът ще бъде отбелязан символично. Ще може да посетите винарната ни в рамките на три дни – 12,13 и 14 февруари като разходката из винарната и дегустацията на новите ни реколти вина ще бъде безплатна. Ще може да видите и зарязването на лозята, а защо не и да се опитате да зарежете сами за здраве под ръководството на нашите лозари.

Прочетете повече за честването на Деня на лозарите, вината и кръчмари и легендите за личността на Трифон Зарезан в статията ни Любопитни факти за Трифон Зарезан.

Как се прави бяло вино от червен сорт?

Питали ли сте се какво значи надписът „blanc de noir“ или как е възможно от червено грозде да стане бяло вино. Позволихме си да направим точно такова вино от един местен сорт – широка мелнишка лоза, което се свързва традиционно с червени плътни вина.

Посетете винарната и поискайте дегустация, която включва виното White Sand и ще разберете на практика как се е получило това вино. Обичайното ни работно време е всеки ден (без понеделник) от 10:00 до 18:30 ч.

Кои са местните сортове за Долината на Струма?

Местните сортове също ни поднасят едно своеобразно пътуване в миналото и бъдещето. Как от широката мелнишка лоза се е получил сортът мелник 55 и как позабравения сандански мискет отново се завръща на винената сцена. Всичко това ще научите по време на разходката из винарната и опитвайки вината ни, направени от тези и други местни сортове, които се срещат само край Мелник и Долината на Струма. Дегустацията на вино и винения туризъм са лесния и забавен начин да се учим.

Ако искате да се подготвите повече преди да посетите Мелнишко, прочетете още: Кои са местните сортове в Долината на Струма?

Защо вината отлежават в дъбови бъчви?

Когато отпиваме вино долавяме различни вкусове – киселинност, горчивина, сладост, но и вкусови аромати. Всъщност още на нос виното ни подсказват за сорта, тероара, и винификацията чрез първичните, вторични и третични аромати. Кои аромати се дължат на дъбовите бъчви, колко време отлежават вината в тях и защо, може да научите по време на ВИП дегустацията ни с технолога на избата. По време на този тур из винарната ще се спрете по-подробно в бъчвената зала и ще може да опитате вино, което още отлежава в бъчвата. Така ще надникнете в миналото на едно бъдещо вино, както ви споменахме в началото.

Как да направя повече от моите приятели винолюбители?

И за финал, ще предположим, че искате да споделяте по-често своята страст към виното и да бъдете по-добре разбрани сред своето обкръжение. Как да направите това ли? Поканете или подарете винено преживяване на свои близки. Вземете ги със себе си на винена дегустация в Мелник.

С това въпросите не се изчерпват, но вярваме, че ще можем да дадем отговори на будното ви винено любопитство във винарната ни в село Капатово (на 12 км от Мелник и на 15 км от хотел Златен Рожен в с. Рожен).

Очаквайте скоро нашите предложения за винени дегустации на открито и тематични винени събития.

За екипа на Златен Рожен ще бъде удоволствие да бъде част от вашето винено пътешествие!