Виното в пътешествие в пряк и преносен смисъл. Всяка глътка е пътуване към близки или далечни земи, осъзнато удоволствие и диалог с хората, които са направили виното.

КАК ДА ПЛАНИРАМЕ ЕКСКУРЗИЯ С ВИНЕН ТУР В МЕЛНИК

за да изпитаме пълнотата на това преживяване на сетивата наречено винен туризъм?

винен тур в МелникАко сте запалени търсачи на винарни и дегустации, вероятно вече имате достатъчно опит, за да допълните и нашите съвети, които ще изложим тук. Но ако светът на виното ви се струва все още твърде непознат, то най-добрият начин да се сприятелите с него е като посещавате винарски изби. Зад вратите им ще откриете не само тайните на виноправенето, истории и философия на създаване на божествената напитка, но и прекрасни дегустационни зали и усмихнат персонал, които очаква винолюбителите.

Едва ли за някой е тайна, че в региона на Мелник виненият туризъм процъфтява и привлича все повече търсачи на гурме преживявания заради качествата на вината, удивителната природа, близостта на винарските изби една до друга, гостоприемството и богатото историческо минало, оставило не малко следи от различни епохи.

Ето и няколко точки, по които да се водите в организацията на самостоятелен винен тур в Мелник.

Мелник туризъм

снимка Андрей Андреев www.andrey-andreev.com

Кой ще шофира?

Ако сте тръгнали на винен тур със собствен транспорт, то ви препоръчваме да се договорите предварително кой ще бъде шофьорът в групата. Да, това е трудна задача, но безопасността е най-важна.

Умерен брой винарни на ден

Поставете си реалистични цели. Две винарни на ден е реализуемо, три – ако сте вече опитни във винения туризъм. Гостоприемството, вината, вкусните мезета и очарователни домакини могат да ви накарат да останете повече от предвиденото. Затова не се пришпорвайте с твърде амбициозни цели.

Планирайте предварително

Ако все пак сте максималисти и искате да посетите повечето изби, отворени за винен тур в Мелник, направете си добър план предварително. Изтеглете картата за винен туризъм в Мелник или вижте всички винарни от Долината на Струма и локациите им на сайта за винен туризъм winetours.bg.

карта на винарните в Мелник


Може да разгледате и разпечатате цялата карта с винени маршрути в Мелник от следния
линк.

Направете резервации

Голяма част от избите в нашия край са отворени за дегустации дори и без предварителна резервация, но ако предпочитате по-специална дегустация (например включваща гурме хапки, разходка до лозята, среща с технолога), препоръчително е да се обадите предварително.

лозя в МелникНосете удобни обувки

Разходките в избата не са дълги, но все пак ако искате да научите нещо и за лозарството в Мелник, да се снимате с широка усмивка между редовете на лозето, бъдете с удобни обувки.

Спазвайте някои правила

По време на дегустация пийте достатъчно вода. Ако сте добре хидратирани, виното няма да ви превземе още след първите глътки. Бъдете и солидарни към останалите участници в групата и когато тръгвате на винен тур, не използвайте силни парфюми, одеколони и др. натрапчиви аромати. Това би нарушило вашата дегустация и тази на околните. Пазете небцето си чисто за опитването на вината като избягвате пикантни храни, кафе и тежки ястия преди да се отправите към винарната.

Питайте и споделяйте

Виното е споделено удоволствие. Виненият гид или технологът, които ще ви посрещнат с радост ще отговорят на вашите въпроси. Затова не се притеснявайте да се възползвате от тура и да обогатите сериозно знанията си за виното. А защо не и да развенчаете някои от митовете за него.
Не оставяйте споделените емоции само за себе си. Покажете красотите на Мелник и вкусът на виното, и помогнете на повече хора да се докоснат до това богатство на нашата история, култура и бит.

Вижте още идеи в съчетание с винен туризъм:
* Скритите екопътеки на Мелник
* Село Рожен, непокоримите и виното
* Роженският манастир

Мелник - винен турРазберете повече за предлагани дегустации във винарна Златен Рожен тук.

За контакти:

Винарна:
тел.: 0899 409 464
m.stoikova@zlatenrozhen.bg

Хотел Златен Рожен:
www.hotelzlatenrozhen.com
тел: 0879 801 300
e-mail: hotel@zlatenrozhen.bg